2010. július 7., szerda

A lakásfelújításról...

Bizonyára sokan tudják azt, hogy a lakásfelújítás nem egyszerű és nem olcsó dolog. A lakás befejezése után rendkívül boldoggá válik mindenki, azonban hosszú az idáig vezető út. A legtöbb ház és lakás esetében az évek során egy vagy kétszer bekövetkezik egy-egy lakásfelújítás. Ez abból adódik, hogy az eredeti anyagok és rendszerek, amelyből elkészült a lakás, elöregednek és elhasználódnak. Ilyenkor van az, hogy a legtöbben a lakásfelújítás mellett döntenek. A lakásfelújítás sok-sok módon történhet. A lakásfelújítás során sok dolgot szoktak felújítani és kicserélni a festéstől elkezdve a kazánig stb...A lakásfelújítás nem olcsó és nem egyszerű feladat azonban. A lakásfelújítás hossza nem csupán pár nap. Egy teljes körű lakásfelújítás ugyanis több hónap munkájába is telhet. Ez attól függ persze, hogy kizárólag magunk és egy két szakember végzi-e a lakásfelújítást, vagy több munkásembert is felfogadnunk-e, ami természetesen több pénzbe is kerül. Ez a pénztárcánktól, függ, hogy mire van lehetőségünk. Ha evesebb és gyorsabb munkát akarunk a lakásfelújítás során akkor érdemes több embert felfogadni a munkálatokra, ha azonban nem engedhetjük meg magunknak ezt a plusz költséget, akkor magunknak kell neki esni a lakásfelújításnak.

A lakásfelújítás előtt fontos pontos tervet készítenünk arról, hogy pontosan mit is szeretnénk. Azt, hogy mit akarunk pontosan a lakásfelújítás során, mindig jegyezzük le egy papírra. Pl.: festést, szigetelést, ablakcserét stb...A lakásfelújítás kezdete előtt mindig mérjük fel a felújítandó és kicserélendő dolgok állapotát. Ha pl. a szigetelés csak helyenként szorul javításra, akkor ne vegyünk feleslegesen több anyagot ehhez. Fontos, hogy elemezgessük a termékeket, amiket venni szeretnénk a lakásfelújításhoz. Ha meglátunk valamit, ami jónak tűnik, ne vegyük meg rögvest, hanem nézzük meg minimum 3-4üzletet, ami lakásfelújítással foglalkozik, hátha találunk jobb és olcsóbb terméket. Mielőtt vásárolni indulnánk, mérjük fel mindazt, hogy a felújítandó dolgok azaz a teljes körű lakásfelújítás költsége mennyi lesz pontosan. Sajnos azt kell mondanom, hogy csupán a ház külső szigetelése és egy teljes körű ablakcsere is bőven átlépheti a milliós határt. Ha pl. valaki arra szánja el magát, hogy kicseréli a gázkazánt, vagy felújítja azt, valamin új bejárati ajtókat, ablakokat vesz, és a ház szigetelését is megcsinálja, újból az sok pénz lehet egyszerre. A fűtésszámlán viszont ez a felújítás sokat fog látszani. A fűtéshez használt gáz mennyisége és ezáltal a gázszámla is akár 50%al is csökkenhet, amely hosszú távra nézve hasznos lehet pénzügyi szempontból. Amerikában a lakásfelújítás terén pl. nagyon hasznos és elterjedt a DIY azaz a (Do it yourself, Csináld magad).

A legtöbben az USA-ban tehát ezen elv mellé szegődnek az emberek. Így a lakásfelújítás olcsóbbá válhat. Igen ám...de mik azok a dolgok pontosan amelyeket bárki elvégezhet a lakásfelújítás során saját kezűleg, anélkül, hogy bármiféle szakképesítése lenne rá. A lakásfelújítás alatt pl. elvégezhetjük magunk a padlószőnyeg, és a linóleum felszedését. A lakásfelújítás közben a laminált parketta lerakása sem túl bonyolult feladat. Inkább unalmas és hosszadalmas, mint hogy nehéz. A lakásfelújítás alatt a bútorok összeszerelése sem jelenthet nagy nehézséget senki számára, pláne az útmutató segítségével. A lakásfelújítás esetén a csillár csatlakozásához szükséges helyet is kivághatjuk magunk, tehát a rozetta kivágása is egyszerű módon megoldható. Ha lakásfelújítás van akkor ha a tető burkolását kívánjuk lecserélni és újítani akkor a cserepeket is leszedhetjük mi magunk. Itt persze ügyeljünk a biztonsági intézkedésekre. A belső terek berendezése valamint a tapétázás is megoldható az útmutató segítségével könnyedén. A lakásfelújítás tehát olcsóbb is lehet, ha ezeket a dolgokat mi magunk végezzük. A jó lakásfelújítás alapja, a jó előkészítés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése