2010. július 7., szerda

Tetőcserepek - cserepezés....

tetőcserepek
A tetőfedés esetében a legelterjedtebb eszköz a tetőcserép. A háztetők megtervezésekor sok szempontot kell figyelembe vennünk. Mindenki számára bizonyára, fontos a tető esetében, hogy milyen legyen a színe, az esztétikuma, formája és a többi. Arra azonban mindenképpen ügyelni kell mindezek mellett, hogy a tetőnek bírnia kell majd az erős igénybevételeket hosszú éveken át. A megfelelő tetőcserép kiválasztása éppen ezért elsődleges szempont. A tetőcserépnek bírnia kell a széllökéseket, a hő terhelést, a hideget, a meleget, az esőzéseket. A tetőcserép kiválasztásakor több szempontot is mérlegeljünk kellőképpen. Mindenképpen vegyük figyelembe azt hogy, mekkora a tető lejtésszöge. Az adott fedési mód kivitelezése nagyban függhet ettől. A tetőcserép megfelelő rögzítése abban az esetben, ha nagy a tető lejtésszöge, különösen fontos. Több kérdést is szóba jön tehát a tetőcserép felhelyezésekor és a tető szigetelésekor. Ezek pl.: A tetőcserép minősége megfelelő-e? Mekkora a garancia a tetőcserép esetében? Meddig tart az adott tetőcserép felhelyezése az adott tető felületére? Mekkora lesz pontosan a tetőcserép számla végösszege? Mekkora mértékű szigetelést biztosít a kiválasztott tetőcserép? Ha a megfelelő típusú tetőcserép kiválasztása megtörtént, nézzünk utána annak is, hogy a fedés megoldható-e egy komplett rendszerben. Ilyenkor ugyanis a tetőcserép elhelyezése és a tető szigetelése valamint előkészítése sokkal egyszerűbb és biztonságosabb, mintha különböző tartozékokkal tennénk meg. Ilyenkor több hiba is lehet a fedéskor ami a beázás eshetőségét is növeli, vagy a tetőcserép nem megfelelő stabilitását. A tetőcserép fajtái különbözőek lehetnek.

tetőcserép típusok
A tetőcserép esetében ma már a választék hatalmas a piacon. Szinte mindenféle formájú, keménységű, minőségű tetőcserép kapható az építőelemek eladására specializálódott üzletházakban. Mint, korábban is írtam, hazánkban még mindig a tetőcserép a legelterjedtebb és legszélesebb körben használt tetőburkolati elem. Az égetett agyag és a beton tetőcserép mindig olyan tetőszerkezetekre kerül, amelyek lécezettek. Az égetett tetőcserép modernkori típusai nagyon mutatósak és viszonylag hosszú élettartammal is rendelkeznek. Az ilyen tetőcserép színtartása is szintén jó. Ha a fedés során hiba csúszik be, akkor a sérült tetőcserép könnyen kicserélhető és javítható. A tetőcserép készülhet különböző szélekkel. Ez alapján van sima szélű tetőcserép és horonnyal ellátott tetőcserép. Az előbbi tetőcserép esetén, több tetőcseréppel kell számolnunk ugyanis az adott felület tejes körű lefedéséhez több darab kell belőle. Ez azért van mert, mert ezen típusú tetőcserép esetében arra is ügyelni kell, hogy a tetőcserepek fedjék egymást. Ha a tetőcserepek nem takarják egymást kellő képen akkor az eső ellen kevésbé védenek, amely a tető beázásához vezethet. A hornyolt szélű tetőcserép azért jobb, mert rendelkezik külön oldalcsatornával is, amely elvezeti az esővizet, és éppen ezért kevésbé kell ezeknek a cserepeknek takarniuk egymást. Összességében elmondható, hogy mind a két fő típusú tetőcserép, ugyanannyiba fog kerülni a végén. Az elsőből ugyanis több kell ugyan, de olcsóbb is, míg a másik tetőcserép drágább, de ebből viszont kevesebbre van szükség.

tetőcserép formák
Arra is ügyeljünk a tetőcserép megvásárlásakor, hogy több tetőcserepet vegyünk, mint amennyi szükséges lenne. Legalább 1-3négyzetméterrel ajánlott több tetőcserepet venni. Azért van erre a kis többletkiadásra szükség, mert gyakran előfordul a tetőfedéskor és a cserepezéskor, hogy a tetőcserép megsérül, eltörik. Így ha van pluszba pár tetőcserép, akkor nem kell újra az üzletbe szaladgálni érte. A tetőcserép forma szerint lehet hegyes tetőcserép , körszeletvágású tetőcserép, zsindelyhez hasonló vagy gótikus tetőcserép, illetve hódfarkú tetőcserép. A legkedveltebb tetőcserép ezek közül a hódfarkú tetőcserép. Ez a tetőcserép három féle színben kapható, fekete, vörös és barna színben. Az égetett, agyag tetőcserép ma már komplex rendszert képez, ugyanis az alapcserepeken kívül kaphatók még, kezdő és befejező sori cserepek, kúpcserepek és fedőcserepek, valamint egyéb kiegészítő fedőelemek is. Az elmúlt évtizedben, hazánkban is kedveltté vált a beton tetőcserép. A víz ellen ezek jól védenek, a fagyállóságuk is kiváló, valamint a nyomást is jól tűrik. A méretpontosságban is jobbak a beton tetőcserepek az agyag tetőcserepeknél. A javíthatóságuk és a színtartásuk szintén jó. Az élettartama rendkívül hosszú, ezzel csak a rézlemezes-tetőfedés vetekedhet. A beton tetőcserép súlya természetesen nagyobb, mint a szokásos cserepeké, emiatt a mozgatásuk is nehezebb. A nagyobb súlyuk révén az erős tetőszerkezet elengedhetetlen tényező. Minden esetbe persze, jó ha a tetőszerkezet erős, de ebben az esetben erre, külön figyeljünk oda. Manapság tehát a tetőcserép még mindig remek fedőeszköznek számít és egyre több típusban és minőségben kapható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése