2010. július 7., szerda

Téglatípusok - téglák...

A tégla manapság még mindig a legkeresedtebb építőelemek egyike. A tégla rendelése történhet egy tüzépről, vagy az építkezőknek nagyban tudom ajánlani, a neten keresztüli téglarendelés, mert gyors és egyszerű. Az hogy a tégla típusa éppen milyen vagy mennyi kell, az már csak az építkezési céljainktól függ első sorban. A tégla lehet hagyományos, de a euroform téglák jóval nagyobbak és jobb teherbírású téglák, viszont ezek drágábbak is, de egy erős ház a kulcsa az időállásnak. Az építőanyagokon, így a téglán sem érdemes spórolni szerintem.A tégla az egyik fő építőelme a házaknak és építményeknek. A tégla, mint építőanyag már több ezer éves múlta nyúlik vissza. A tégla a legrégibb építőanyagok egyike. Nem is gondolnánk, hogy a civilizációval egyidős a tégla története. Az első sajtolt téglákat először Mezopotámiában alkalmazták Kr.e. 5000 körül. Elsősorban a mezopotámiaiak a téglának köszönhetik, hogy még az ingoványos , mocsaras területeken is, megépülhettek a hatalmas és monumentalitást keltő épületeik.

A téglát gyakran használták falak és tetők díszítésére is, és a tégla ráadásul azok mellett, hogy szilárd volt akár csak a kő még könnyen megformálható is volt. A téglalap, mint alak a matematikában egyébként innen a tégláról, a tégla alakjáról kapta a nevét. A tégla a színét tekintve sokszínű lehet, ez a készítési eljárástól függ. A Tégla leggyakoribb színe a narancs és a vörös, de lehet fekete, szürke, barna, vagy sárga is akár. A tégla elkészítésének a módja tehát nagyban meghatározza a tégla színét a tégla formáját, valamint a tégla ellenállóságát és szilárdságát. Így például ha a tégla anyaga mésszel van teli, akkor sárgás színe lesz, ha pedig sok vas-oxidot tartalmaz akkor lesz a tégla réz és vörös színű. A tégla egy kiégetési folyamat által készül el. A vörös tégla egyébként sokkal ellenállóbb és szilárdabb téglafajta, mint a sárga vagy fehér téglák, mert a vas-oxid egy jó szilárdságot ad neki.

A tégla remek anyag a homlokzatok építésére. Ez azért is jó választás, hiszen a tégla nagyon ellenálló és az idő próbáit is jól bírja. A tégla karbantartási igénye minimális és ráadásul az építészek a tégláknak köszönhetően kibontakoztathatják a kreativitásukat. A tégla könnyedséget ad az építészetben. Szinte mindenféle homlokzatot fel lehet húzni téglából. A tégla burkolásra is szolgál és akár 35 színben is kapható már. A hagyományos kézzel kialakított téglák, mint tudjuk kis méretűek, de téglákat gyártanak euroform méretekben is, melyek jóval nagyobbak és erősebbek is. A gyártók ezen téglatípusok fagyállóságát és kopásmentességét biztosítani tudják, a különböző eljárásokkal, melyekkel szó szerint edzik a téglát akár az acélt magát. A tégla tehát az építészet egyik alapeleme, és aki, a hagyományos építészeti anyagok mellett áll, mint a tégla a fával szemben az egy racionális embernek mondható, aki bízik a tégla erejében és történelmi bizonyításaiban.

A tégla sok esetben lehet üvegtégla is, hiszen ez egy nagyon kreatív megoldása az építészetnek, hogy a fény a konyhába, vagy fürdőbe ne az ablakon, hanem a falon keresztül jöjjön be az adott helységbe. Az üvegtégla ad erre lehetőséget. Az üvegtéglák sokak szerint, nem olyan jó hang és hőszigetelők, mint az égetett téglák, de ez egyáltalán nem így van. Az üvegből készült tégla az 5-ös hangszigetelési osztályt is eléri, ami rendkívül magas. Az üvegfal tehát az üvegtégla által alakítható ki. A fényt remekül átengedi, de egyben a tégla üvege meg is töri, de ezáltal a fény nem vakít.

Egy jól edzett üvegtégla akár 1,5 órán át is képes a tűznek ellenállni. Egy ilyen tégla körülbelül 400kg/négyzetméter terhelést bír ki. Az üvegtégla, mint téglatípus már a múlt században is jelen volt. Ez a tégla, tartós, erős, időtálló és higénikus is. Az üvegtéglákat előszeretettel használták fel templomok és más épületek falainak a díszítésére és a fény-árnyék játék növelésére. A tégla ezen típusa az üvegtégla napjainkban lett ismét közismert. Az üvegtégla egyaránt alkalmazható belső és külső térelválasztóként vagy nyílászáróként, mint maga a homlokzat anyagaként. A tégla tehát egy remek találmány és mellette remek hő és hangszigetelő is, mivel a tégla az egyik legelterjedtebb építőanyag a világon még most is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése